dissabte, 22 de desembre de 2007

La bona fe

De Juana Chaos ha passat els últims vint anys a la presó. Reduïda pels beneficis penitenciaris que preveia la legislació anterior, s'havia computat i establert una condemna de divuit anys pels crims que va cometre. Tot i així, continua en presó preventiva, pendent de la resolució definitiva del procediment obert pel contingut de dos articles publicats al diari Gara. L'Audiència Nacional espanyola considera que, amb aquests articles d'opinió, De Juana Chaos ha comès delictes d'amenaces terroristes i l'ha condemnat a dotze anys i mig més de presó. Com a protesta per aquesta decisió, De Juana Chaos ha optat per fer vaga de fam fins a les últimes conseqüències.

L'estat de dret (com tantes vegades ens repeteixen com si fos una campanya publicitària) no preveu la pena de mort ni la cadena perpètua. De la mateixa manera continua prohibint l'eutanàsia. Em guiaré per la bona fe i suposaré que l'estat de dret no ha deixat de confiar en les seves lleis i continua no volent aplicar la cadena perpètua o la pena de mort. Guiat per la mateixa bona fe, consideraré que els motius polítics no fan que l'eutanàsia sigui legal. Suposaré, també mogut per la bona fe, que el contingut dels articles que ha publicat De Juana Chaos és prou explícit i clar per a mantenir a la presó una persona en risc de morir. M'agradaria pensar que, a l'estat de dret, hi ha llibertat d'expressió i que, en aquest cas, així com el d'Egunkaria o el de l'actor Pepe Rubianes per esmentar-ne alguns, hi ha indicis suficients per a processar els responsables (en cas contrari, tothom ja hauria aixecat el crit al cel, com és costum, quan hi ha episodis de falta de llibertat d'expressió lluny d'aquestes contrades, posem per cas al Marroc, a Cuba o a Turquia). La bona fe m'impulsa a pensar que a l'estat de dret la justícia és igual per a tothom, que no hi influeixen les pressions polítiques i que realment hi ha independència judicial; que les declaracions del ministre de Justícia, López Aguilar, en què afirmava: 'el Gobierno construirà nuevas imputaciones para evitar dichas excarcelaciones', referint-se al cas de De Juana Chaos, no han influït la sentència judicial.

Algú deia: Fets, no paraules. Doncs en David Fernàndez, al seu llibre 'Cròniques del 6 i altres retalls de la claveguera policial', ens informa dels fets següents: l'ex-general de la guàrdia civil i membre destacat dels horrors d'Intxaurrondo, Enrique Rodríguez Galindo, fou condemnat a setanta-cinc anys de presó per l'assassinat de Lasa i Zabala i tan sols en va complir poc més de quatre perquè al·legava problemes de salut. Julen Elorriaga també va ser excarcerat per motius de salut; condemnat a gairebé vuitanta anys de presó pels mateixos fets només ha complert un 3% de la condemna. De la Rosa, després d'estafar tot Espanya, gràcies a una depressió pot gaudir d'un generós règim de tercer grau. Rafael Vera, després de ser condemnat a deu anys de presó pel segrest de Segundo Marey, reivindicat pels GAL, només va passar vuit mesos reclòs per aquella causa... En David, al seu llibre, parla bàsicament de tortures i torturadors, de com la justícia mostra diferents graus de severitat segons l'acusat, de com funciona la maquinària informativa per criminalitzar determinades dissidències, de com la policia crea les proves necessàries per a imputar algú quan interessa políticament, com el govern no vol escoltar els informes del Relator Especial per la Qüestió de la Tortura de les Nacions Unides o d'organismes com Amnistia Internacional, que asseguren que en aquest estat de dret es tortura.

Però també resulta, ara, que la fiscalia de l'Audiència Nacional demana l'arxiu del cas Egunkaria: no hi ha proves. Resulta que el novembre del 2004 el Tribunal d'Estrasburg condemna l'estat espanyol per 'no haver investigat' les tortures denunciades, dotze anys abans, per disset independentistes catalans; calia fer callar les veus discordants durant els Jocs Olímpics. Resulta també que, el novembre del 2005, Zapatero indulta quatre policies locals de Vigo, inhabilitats i condemnats en ferm a dos i quatre anys de presó per haver apallissat, insultat i vexat el ciutadà senegalès Mamadou Kane. I resulta que Aznar havia fet igual el desembre del 2000: catorze agents condemnats per tortures (un d'aquests reincident), indultats.

I resulta que... Estic fet un embolic. Massa sovint aquest estat de dret té parts fosques que em fan dubtar. Tot això fa pudor d'hipocresia. I tanta hipocresia fa que se t'esgoti la bona fe.

Oleguer Presas i Renom.

11 comentaris:

l'Anna ha dit...

i quanta raó que va tenir. Llàstima que després la gent no ho va acceptar prou bé que un personatge públic, que no es dediqués a la política sino al futbol, fes una reflexió així.

l'Anna

Maniobras Orquestales... en la Blogscuridad ha dit...

Al seu moment vaig dedicar-li un post a l'Oleguer, a Kelme i a d'altres, com a conseqüència de tot allò que va envoltar la publicació i tergiversació del seu article.

És interessant que li hàgiu dedicat aquest blog a l'Oleguer i confio de llegir més continguts properament.

Deixo uns enllaços d'aquells dies:

- EL BOICOT A KELME estaba "cantado" por su decisión contra Oleguer y su descubierta vinculación con el PP valenciano

- ONDA CERO ataca a Catalunya y a su IDIOMA, insultando además al Presidente del Barça, Joan Laporta, según publica e-noticies.com

Salut! Força Barça!


Xavier - Tarragona
Maniobras Orquestales... en la Blogscuridad

Salvador B. Vialcho ha dit...

Hola,
no entiendo, alguna palabra suelta sí, de lo que aquí se dice, y como gran seguidor de todo aquello que hace Oleguer, quisiera sugerir que, por favor, traduzcan esta página al castellano, o al inglés, si al castellano es más laborioso, para así poder dar a conocer las peripecias del bienlogrado defensa del Barcelona, y estudiante de Económicas, a todo el mundo, ya que, desgraciadamente, somos demasiados a los que no se nos dio la opción de aprender a tiempo el catalán, con la consiguiente merma de input cultural que a ello, desafortunadamente, conlleva.
Un saludo y ¡viva Cataluña!, yeah.

Anònim ha dit...

Oleguer és un simbol de CATALUNYA .
MARC-SABATES.COM

Alcoianet ha dit...

Amb el k te a beure amb lo dit anteriorment.
Pense q aquest estat es una vergonya i a la vega una mentira, com practicament tots els goberns a la gent el q l'interesa es guanyar dines
no ajudar a la gent i deixos ni han ven pocs.
Sincerament pense de de Juan a Chaos esta be on esta. Al igual q tots el anteriorment nombrats q van ser indultats. Pero en aquest mon hi ha molta mafia i estos no es claven en marrons sense algu a l'esquena ( x desgracia )
Es la meva opinio.
Oleguer el dia 2 l'Alcoyano guanyara 0-4 jejeje Amb mes moral!!!
Visca el Barça ( que irònic )

Dídac ha dit...

http://barrapunto.com/~nodo50/journal/24885
Aquí tienes el artículo en castellano, Salvador ;)
Gracias por tu mensaje.

marc sabatés ha dit...

Bon Any nou .
Oleguer Presas Renom és un gran Català ,jo l ' admira molt .
Visca Oleguer
Visca el Barça i Catalunya lliure.
Jo soc Català , no Espanyol .
WWW.MARC-SABATES.COM
FUTBOL CLUB BARCELONA
NACIO CATALANA 2014 //// .

Anònim ha dit...

Si per els seleccions esportives Catalanes , CATALUNYA //// JUGAR DE FORMA OFICIAL EN COMPETICIONS INTERNACIONALS UEFA + FIFA.
WWW.MARC-SABATES.COM
FUTBOL CLUB BARCELONA
REPUBLICA CATALANA
OLEGUER ETS FANTASTIC !

vallero ha dit...

Ay ay ay, sempre agarrant la llei per on vos convé.

Llibertat per a juana de chaos perquè aixina diu la llei i catalunya una nació, encara que la llei diga que és una comunitat autònoma.

ay ay ay

Anònim ha dit...

Adeu Espanya !!
INAKI JUANA CAHOS és el meu germà , els Espanyols deuen deixi els Catalans i els Bascos .
Gora EUSKAL HERRIA askatuta ! gora EUSKAL HERRIA sozialista ! aurrera bolie !
VISCA OLEGUER !!
OLEGUER és un simbol de CATALUNYA .
MARC-SABATES.COM
FUTBOL CLUB BARCELONA
NACIO CATALANA
LLUIS COMPANYS +
JOSEP SUNYOL+
FRANCESC MACIA +
FUSIMANA SABATES
DE RODA DE TER CATALUNYA.

Anònim ha dit...

Visca Oleguer , visca Catalunya //*//
MARC-SABATES.COM